Znakovi koji Vam govore da treba da prestanete da dižete tegove

Znakovi koji Vam govore da treba da prestanete da dižete tegove

Tegovi su odličan alat koji povećava mišićnu masu, ali oni takođe mogu dovesti i do ozbiljnih povreda...

Teretana je danas najpopularnije mesto za trening i dizanje tegova je dokazano najbolji način za građenje mišićne mase.Međutim, često se dešava da zbog velikih težina muškarci zadobiju povrede, kojih često nisu ni svesni.

Ako se takve povrede zanemare i ako se nastavi sa treniranjem, onda se takve povrede mogu pogoršati i ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Zato vam predstavljamo znakove koji vam ukazuju na to da morate odmoriti vaše telo i da morate prestati da dižete tegove.


100% Whey protein 2 kg

100% Whey protein kompanije Xplode Nutrition je brzorastvarajući, instant protein iz surutke, koji se smatra jednim od najkvalitetnijih izvora proteina u ishrani. Organizmu obezbeđuje blokove aminokiselina koje se ugrađuju u mišićno tkivo, ali i jaku podršku imunološkom sistemu, jer na njega deluje slično kao antioksidanti.

100% Whey 2 kg - Poručite odmah


1. Bol u ramenima i pucanje ramena

Ako čujete krckanje ramena i ako osećate bolove dok dižete tegove preko vaše glave, onda je to dobar znak da su vaša ramena dislocirana i da su mišićna ramena oštećena.

Potrebno je da napravite pauzu nekoliko dana i da odmorite rame, sve dok ne primetite da su se bolovi smanjili. Izbegavajte podizanje velikih težina i trenirajte umereno.


2. Lakat vas boli i peče

Zglobovi su vrlo osetjivi i podložni povredama, naročito ako se podižu velike težine. Ako osetite da vas lakat boli i peče dok ga savijate, onda trebate da kupite steznik i da smanjite težine.

Ako je bol jačeg intenziteta, onda prestanite sa vežbanjem i napravite pauzu 7-10 dana.


3. Jaki bolovi u leđima i osećaj pulsiranja

Ako ste neko ko podiže velike težine iz mrtvog dizanja, onda je moguće da ćete povrediti donji deo leđa ako ste neoprezni i ako nepravilno radite ovu vežbu.

Potrebno je da imate pojas koji će učvrstiti vaša leđa. U suprotnom možete oštetiti leđa i osećati neprijatne bolove zbog kojih možete pauzirati sa treningom  nekoliko meseci.


4. Bol u kolenu

Kao i što vas lakat može zaboleti, tako vas može boleti koleno. Ovaj zglob je vrlo osetljiv i ako trčite ili ako nogama podižete velike težine, bolovi mogu da postanu jaki i mogu vas sprečiti da trenirate.

Ako osetite bolove, kupite steznik koji će vam učvrstiti koleno, a ako se bolovi nastave, onda je bolje da pauzirate i da dozvolite vašem kolenu da se oporavi.


5. Bolovi u kukovima i preponama

Zbog različitih vežbi, vaši ligamenti se mogu oštetiti i tako možete osetiti jake bolove u kukovima i preponama. To znači da treba da prestanete sa jakim treniranjem i da se  trebate posvetiti istezanju, kako biste ove delove tela opustili i bolje oporavili.

Upamtite: Odmor je jedan od najbitnijih faktora treniranja i ako se pravilno i redovno ne odmarate, onda će vam povrede biti sve gore i češće i tako ništa nećete uspeti da postignete.

 

 

Tags: dizanje tegova, tegovi, bol
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.