Kako se pripremiti za zimu

Pripreme za zimu Xplode Nutrition

Mogućnost da normalno funkcionišemo u svojim svakodnevnim aktivnostima, radimo, hranimo se, budemo fizički aktivni i izloženi brojnim štetnim uticajima, a ostanemo zdravi, najviše zavisi od normalnog funkcionisanja našeg imunog sistema. Imuni sistem je kao tim u kom svi članovi moraju biti složni sa ciljem da nas zaštite od spoljnih uticaja koji mogu štetiti organizmu.

Da bi sve funkcionisalo kako treba, tim mora biti kompletan i dobro uigran, a najvažniju ulogu imaju imune ćelije. Ćelije imunog sistema imaju različite uloge, a u njih spadaju T limfociti zaduženi za ćelijski imunitet i B limfociti zaduženi za humoralni imunitet, kao i NK ćelije. Pored ovih ćelija, imuni sistem se oslanja i na specifične strukture u organizmu koje predstavljaju barijeru za štetne uticaje (koža, gastrointestinalni trakt), komplekse proteina koje luče imune ćelije, citokine, i za sve je važna pravilna ishrana.

Prve dve barijere, su koža i gastrointestinalni trakt. Gastrointestinalni trakt je kao unutrašnja koža i dolazi u dodir sa najvećim brojem molekula i organizama, i za razliku od kože i pluća, mora da nas zaštiti od patogenih organizama i štetnih molekula, a istovremeno i propusti hranljive materije.

Hrana pruža podršku našem imunom sistemu, ali ga može i oštetiti, pa tako može naneti i veliku štetu gastrointestinalnom traktu (alkohol, neki lekovi, neodgovarajuće dijete). Da bi ova najveća barijera u organizmu bila očuvana, neophodno je da unosimo dovoljno vitamina A, fosfatidilholina, esencijalne masne kiseline i vlakna.

Brojna istraživanja su pokazala da nedostatak proteina ima veliki uticaj na imuni sistem.

Proteinski deficit, kao i loš aminokiselinski sastav, mogu dovesti do trošenja imunih ćelija, nemogućnosti stvaranja antitela, a neka istraživanja su pokazala da smanjenje unosa proteina i za 25% , može ozbiljno da ugrozi imunitet.

Proteini se sastoje iz 20 aminokiselina koje su našem organizmu neophodne za rast i razvoj, i neke od aminokiselina su veoma važne i za normalno funcionisanje imunog sistema (arginin i glutamin). Najbolja preporuka za protein je Xplode Nutrition 100% WHEY.

 

Pored proteina, i vitamini imaju veoma važnu ulogu u odbrani organizma. Mnogo puta ste čitali koliko je vitamin C važan za imuni odgovor. Vitamin C skraćuje trajanje i olakšava simptome virusnih infekcija gornjih partija respiratornog sistema, i utiče na fagocite i T limfocite. Takođe, kao antioksidans sprečava inflamaciju i štiti organizam od uticaja slobodnih radikala. Vitamini B grupe su takođe veoma važni.

Pantotenska kiselina utiče na lučenje antitela i njen nedostatak može izazvati smanjenje broja cirkulišućih antitela, nedostatak folne kiseline utiče na smanjenje broja T limfocita, nedostatak vitamina B6 ometa normalno funkcionisanje T limfocita, a nedostatak vitamina B12 inhibira fagocite i rad T limfocita.

Liposolubilni vitamini su zaduženi za očuvanje ćelijske membrane, normalno funkcionisanje T i B limfocita, zgrušavanje krvi, očuvanje kože i sluzokože, a nedostatak vitamina E kod životinja je čak uticao na brži rast tumora. Na sreću, skoro sve žitarice, povrće i voće mogu da nam obezbede sve neophodne vitamine, a neke namirnice se i ističu po sadržaju jednog ili dva vitamina. U svakom slučaju, raznovrsna ishrana u kojoj je zastupljeno dovoljno svežeg povrća i voća, kao i žitarica, neophodna je za normalno funkcionisanje imunog odgovora.

Mineralne materije su takođe veoma važne za pravilan imuni odgovor, i među njima se najviše ističe cink. Njegov nedostatak kod dece može ometati pravilan rast i razvoj, ali i prisustvo cinka u većim koncentracijama može inhibirati fagocite. Upravo zato je važno da nam izvori ovakvih hranljivih sastojaka ne budu suplementi, već namirnice i dobro izbalansirana ishrana.

Od ostalih minerala koji su važni za imunitet, treba pomenuti gvožđe, bakar, selen i mangan. Da bi naš imuni odgovor normalno funkcionisao, obzirom da od stresa i nekih spoljnih faktora ne možemo da se zaštitimo, možemo bar pravilnom ishranom i održavanjem idealne telesne mase, da se potrudimo da sačuvamo zdravlje. Važno je da naučimo kako i zašto da se hranimo pravilno, koje namirnice da biramo, ali i kako da ih pripremimo. Da, paprika je bogata vitaminom C, ali to ne znači da treba da jedete ajvar kao salatu.

Jedan mnogo važan suplement koji treba obezbediti je Xplode Nutrition L-Glutamin. On je važan za normalnu funkciju mozga, digestivnog sistema i imuno sistema. Osobe koje redovno i naporno treniraju i time stresiraju svoje telo, mogu iscrpiti rezerve glutamina koje već postoje u našem telu.

Pošto ga telo ne može dovoljno brzo proizvesti vrlo je pogodno nadoknaditi glutamin putem suplemenata.

* Glutamin ima anaboličku funkciju ( pomaže sintezu proteina unutar mišićnih ćelija ),
* Učestvuje u detoksifikaciji amonijaka,
* Stimuliše proizvodnju hormona rasta,
* Održava nivo kiselosti.

 

Mnogo je bitno naglasiti da sve amino kiseline su bitne, tako da fokusiranje na samo jednu amino kiselinu može prouzrokovati manjak ostalih.

 

Tags: aminokiseline, suplementi, proteini, glutamin, 100% whey protein
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.