VAŽNOST BCAA

Tokom prethodnih godina, BCAA ili branched-chain amino acids supplement postao je pravi “staple” iliti “osnov” u bodybuilding i fitness zajednici, I to sa dobrim razlogom. Postoji mnogo istrazivanja koja podrzavaju korišćenje BCAA mnogo više nego bilo koji suplement na tržištu. BCAA mogu biti jako korisne u dobijanju čiste mišićne mase, ali primarna svrha im je da održavaju teško stečenu mišićnu masu prilikom visoko-deficitne ili nisko-kalorične dijete. Posebno su korisne za bodibildere koji dovode svoj izgled do ekstrema. Iako vam držanje dijete obezbeđuje da izgledate brutalno na sceni, plaži, možda privlačno suprotnom polu, takođe vam može doneti mnogo štete po pitanju gubitka mišićne mase.

KATABOLIZAM

Dijeta=katabolizam, što bi u prevodu značilo da dolazi do gubitka mišićnog tkiva, iz vise razloga. Što manje masti u telu imate, veća je verovatnoća da izgubite mišićnu masu na konto toga što telo sve vise pokušava da zadrži ono masti što mu je ostalo. Radeći ovo, telo će se okrenuti korišćenju mišića kako bi obezbedilo potrebnu energij. Nažalost, o I nije tako dobra vest za sve vas koji želite tvrdo I mišićavo telo. Na molekularnom nivou, gubitak mišića dešava se zato što telo povećava proteinsku razgradnju (katabolizam) u cilju da oslobodi mišićne aminokiseline kao goriv. Ako vam ovo ne zvuči dovoljno loše, gubitak mišića podrazumeva I činjenicu da nivo proteinske sinteze značajno opada prilikom smanjenog energetskog unosa. Bazična jednačina za mišićnu masu je: Mišićna masa = nivo proteinske sinteze – nivo proteinske razgradnje Kada su vam nivoi proteinske sinteze I katabolizma jednaki, vi niti dobijate niti gubite mišićnu masu. Ukoliko sinteza, pak, pređe nivo katabolizma, dobićete mišićnu masu. Obratno – gubite mišić. Ukoliko ste na dijeti, može se desiti da ste se pretplatili na oba zla: katabolizam I snamnjenje sinteze proteina. Što neko postaje “suvlji”, postaje I vise letargičan, depresivan. Smanjen unos energije kroz hranu I smanjen nivo uskladištenog glikogena čine da vam treninzi I ne idu tako dobro kao nekad. Ukoliko ste previse umorni ili slabi da podignete težinu na koju je vase telo naviklo, vaši mišići će se adaptirati I neće koristiti toliko napora . To bi značilo da nećete dobiti ni mišićnu masu; može značiti čak I da vase telo koristi mišićnu masu za potrebnu energiju jer je ne korstite za dizanje jakog tereta. Kako se odbraniti od troglavog čudovišta koje jede vase mišiće? Pa, napadnite sve tri glave! Dobro je poznato da BCAA (Pogotovo Leucin) stimuliše proteinsku sintezu, I možda čini to čak u daleko većoj meri sam nego I sam protein u celini. BCAAs takođe pojačava sintezu mišićne mašinerije odgovorne za nošenje procesa proteinske sinteze. Stoga, BCAA ne samo da pojačava nivo proteinske sinteze, već povećavaju I kapacitet samih ćelija za sintezu! Da, dobro ste pročitali. BCAA takođe rade u vašu korist smanjujući nivo katabolizma. Rade ovo (prvenstveno) smanjujući aktivnost komponenti mišićne razgradnje. Npr, smanjuju količinu mRNA produkovane od gena koji čine kod ovih komponenti. Ako opet pogledamo onu osnovnu jednačinu mišićne mase, jasno je da će povećanje proteinske sinteze I smanjenje katabolizma dovesti do povećanja mišićne mase, ili bar do “negubitka” iste.

JOŠ BENEFITA!

BCAA imaju još vise benefita od ovoga. Mogu da vam pomognu da pojačate intenzitet vaših treninga! BCAA se takmiče sa aminokiselinom tryptophan za ulazak u mozak, gde tryptophan može da se konvertuje u neurotransmitter serotonin. Tokom treninga, nivo serotonina raste I može da utiče na to da vam intenzitet treninga značajno opadne. BCAA suplement smanjuje količinu tryptophan-a koji ulazi u mozak, I stoga smanjuje količinu proizvedenog serotonina. Ovo vam može obezbediti da radite jače, duže.

BCAA I WHEY PROTEIN

Uprkos brojnim benefitima suplementa BCAA, mnogo je skeptika koji kžu da su precenjene I da bi, kako bismo uneli još vise ovog supplement trebalo da pijemo vise WHEY proteina . Iako je WHEY bogat BCAA, ovo nije idealna strategija. BCAA u formi suplementa I u slobodnoj formi ne zahteva nikakvu preradu u digestivnom sistemu I brzo se apsorbuju u krvotok. BCAA i WHEY protein su peptidno vezane za ostale amino-kiseline I kako bi bile efektivne moraju se osloboditi kroz varenje kako bi ušle u krvotok. Iako se WHEY jako brzo apsorbuje, opet je potrebno nekoliko sati da bi se same aminokiseline oslobodile u krvotok. BCAA u formi suplementa, s druge strane, u slobodnoj su formi, ne zahtevaju process varenjai brzo se oslobđaju u krvotok. Podižu nivo amino-kiselina u krvi na mnogo jače I brže nego peptidno vezane amino-kiseline. Dodatno,pošto BCAA zaobilaze jetru I crvea I idu direktno u krvotok, mogu se koristiti kao instant energija tokom treninga. Valin I isoleucine smatraju se glukogenim amino-kiselinam, što bi značilo da se pretvaraju u glukozu I služe kao važan izvor energije tokom treninga I pomažu u prevenciji slabosti.

 

Tags: proteini, BCAA, aminokiseline
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.